October 05, 2017

Opus Klassiek Praises Britten/Hindemith Violin Concertos

Arabella Steinbacher deserves the highest praise for her commitment to Hindemith’s concerto… Steinbacher has not only poured her soul into this recording, she performs this piece at a level that sets a new standard.”

Opus Klassiek praised our latest release of Britten & Hindemith Violin Concertos performed by Arabella Steinbacher, Vladimir Jurowski , Radio Symphony Orchestra Berlin: ‘’…her phenomenal performance of Hindemith’s cherished project,…. makes this CD one of the highlights of this year.’’ Below is part of the review (in Dutch):

Arabella Steinbacher (1981) combineerde voor het label Pentatone Bruch met Korngold, en Szymanowski met Dvorák. Maar Britten met Hindemith? Pentatone moet een rotsvast vertrouwen in deze violiste hebben om deze op het oog nogal gewaagde combinatie in de markt te zetten. Afgaande op de tekst die de violiste eraan vooraf laat gaan in het boekje heeft ze zelf aangedrongen op deze programmering. Twee concerten die op de drempel van een catastrofe ontstonden en beide componisten dwongen elders een veilig heenkomen te zoeken. Twee concerten ook die sinds 1939 voetje voor voetje terrein winnen op het territorium dat bekend staat als ijzeren repertoire.

Hoewel de recente competitie in Britten met cd’s van Janine Jansen, Vilde Frang, Maxim Vengerov, en Gil Shaham (om slecht enkele te noemen) er niet om liegt hoeft Steinbacher zich ook hier geen zorgen te maken. Maar het is haar fenomenale uitvoering van Hindemiths zorgenkind die deze cd tot een van de hoogtepunten van dit jaar maakt. Goed ook om te lezen dat deze opname ingegeven werd door het succes van de live-concerten die een paar maanden eerder plaatsvonden. Dit stuk verdient zijn plek niet alleen maar in de cd-speler.

Siebe Riedstra