March 20, 2017

Opus Klassiek Reviews Mendelssohn Symphonies

What can be said of Manze’s Mendelssohn? It is excellent. Inspired, spiritual, based on a solid structural foundation, and with plenty of attention to detail without losing sight of the conceptual architecture.

Opus Klassiek praised our latest release of Mendelssohn – Symphonies Nos. 1 & 3 performed by Andrew Manze and NDR Radiophilharmonie. Mendelssohn’s warmly lyrical and evocative Scottish symphony is paired with his confident and precocious first symphony. His music positively brims with youthful spontaneity and exuberance, blending dreamy poetic flights with moments of affecting tenderness and serenity.  Read a passage of the review (in Dutch) below.

Wat te zeggen van Manzes Mendelssohn? Die is uitstekend. Bevlogen, spiritueel, gestoeld op een hecht structureel fundament, met veel aandacht voor het detail zonder daarbij de conceptuele architectuur uit het oog te verliezen (een van zijn sterke punten). Maar het gaat uiteraard ook om sfeer, zoals in de ‘Schotse’, waarvan Mendelssohn zei dat hij ertoe werd geïnspireerd toen hij in de diepe schemering naar het paleis ging waar koningin Mary had geleefd en had liefgehad. De beneden gelegen kapel was nu dakloos, het terrein overwoekerd met gras en onkruid, met alleen nog het gebroken altaar waar zij tot koningin van Schotland was gekroond. Alles was tot ruïne verworden of vervallen geraakt. ‘Ik denk dat ik hier het begin van mijn Schotse symfonie heb gevonden,’ schreef de componist. Hij begon eraan in 1829 en voltooide het werk pas in 1842, vrijwel direct gevolgd door de première op 3 maart in het Gewandhaus in Leipzig, onder leiding van Mendelssohn.

Hoewel de symfonieën van Mendelssohn al vele malen zijn opgenomen (met name de Derde en de Vierde, de Italiaanse’, staan hoog genoteerd), is er best nog wel ruimte voor een nieuwe opname en dan ook nog in ‘surround’.

Aart van der Wal